dinsdag 14 juli 2009

Nadert de dood van Doel?

Al een hele tijd is maandag 31 augustus e.k. (Oogstmaand) vooropgesteld als de dag waarop het "woonrecht" in het bedreigde, liefelijke Doel aan de Schelde vervalt... Al wordt er sinds enkele maanden niet meer brutaal gesloopt (na een rechterlijk vonnis...), toch is er geen zekerheid over wat er nu gaat gebeuren... Een typisch Belgisch-Vlaamse situatie! De verdedigers van het behoud van het dorp, volgens de wil van een tweehonderdtal honk- en beginselvaste inwoners, met name die van "Doel 2020" en de vredelievende, bravere vrouwen en mannen van "Kunst-Doel", onder wie een reeks dichters en DorpsDichter-Doel 2009, Frank De Vos, wachten af... Die artistieke, dichterlijke "vleugel", "Kunst-Doel" organiseert alvast op donderdag 27 Oogstmaand een stralend concert met barok- en modernere muziek in de stijlvol gerestaureerde barokkerk van Doel. De twee bewonderenswaardige vrouwen die dit organiseren zijn Frie Lauwers, zelf inwoonster van Doel, en Eva van Tulden, beiden voorvechtsters van een zinvol alternatief, "Kunst-Doel", die het cultuurhistorisch waardevolle, 13de-eeuwse dorp willen handhaven aan de Schelde, als een artistiek alternatief, in harmonie met de haven (voor zover dat mogelijk zal blijken...). Het laatste concert in (voor) Doel of sterven in schoonheid.

Dit "afscheidsconcert" voor het "geschandaliseerd en geterroriseerd" dorpje moet waardig zijn, vinden deze dames. Kunst-Doel vzw, Koma-ar Educatief vzw, Calcant vzw i.s.m. Dorpsdichter-Doel Frank De Vos bieden daarom een programma én een voorprogramma van de bovenste plank! Dé hoogvlieger van het programma is het "Stabat Mater" van Giovanni Battista Pergolesi (1736), zowat het populairste klassiek-barokke werk in onze tijd! Het voorprogramma laat je nog meer meesterwerken uit de barok beluisteren: het Concerto Grosso van Georg Friedrich Händel (Handel), het Concerto in A voor Klavecimbel van J.S. Bach en het "Remember me" van Purcell. In die sfeer van "sterven in schoonheid" brengt Dorpsdichter Frank De Vos zijn "Lamentatio voor de laatste moeders en vaders van Doel"... De andere vertolkers zijn Cristel De Meulder (sopraan), Patrick van Goethem (altus), het strijkersensemble "Un Moto de Gioia", o.l.v. Hans Cammaert, het "Ensemble Voces Aequales" o.l.v. Paul Dinneweth en Jan van Mol, klavecimbel.

Kaarten zijn tegen 25 euro te verkrijgen bij: www.onti.be of op het nummer 070-22.33.20; ook bij Kleding De Rop, Grote Markt, Beveren en drukkerij Cleiren, Dorpsstraat, Kieldrecht; telefonisch ook op het nummer 0495-16.64.75 en elektronisch: www.kunstdoel.net. - De organisatoren gaan voor een volle kerk, als eerbetoon aan een dorpje dat meer dan veertig jaar weigerde te verdwijnen... Deze mensen schaarden een grote groep sympathisanten achter zich, onder wie veel dichters, beeldende kunstenaars en musici. Maar wat zal dat alles, dat pure idealisme, vermogen tegen de brutale, officiële moordaanslag, zoals die eerder werd gepleegd op Austruweel en andere Scheldedorpen. Naast de Antwerpse havenbaronnen is de huidige aanvoerder van de (Belgisch-)Vlaamse regering, Kris Peeters, de voornaamste verantwoordelijke voor het slopen, verwoesten, van de kaart vegen van het liefelijke, historische dorp. Daarom besluit ik met een superieur, sarcastisch gedicht van mijn vriend Mark Meekers, van 2007 tot 2009 de eerste Dorpsdichter van Doel. Sedert de eerste lentedag van dit voor Doel allesbehalve "lentelijke" jaar is Frank De Vos nu Dorpsdichter (2009-2011...).

ONKREUKBAAR
----------------------------

(Voor een Vlaamse mini-ster)
een straat geschraapt tot op de fundamenten
van de stilte, leegte geraapt, gedemonstreerd
hoe onherstelbaar mooi puinen kunnen zijn.
het schreeuwt om een standbeeld voor
de kunstenaar, maar een politicus is zo aan-
en voorbijgewaaid. nog woekert de plaag van
kinderen en ogedierte, loopt het leven tegen
de muren op. voortaan regeert het Vlaams
Genie, een minister bij de subtiliteit van
zijn voorhamer. in geldwolven groeien nooit
zachte tanden, ook niet in een democratie;
hun kettingzagen zingen vals. hun scrapers
grommen. toch zullen zij hun kaken op
ons breken zolang het licht van de dode
sterren blijft vallen. onze weerloosheid
is weergaloos, herinnering hardnekkig.

Mark Meekers
(uit "Doelgericht", 2009)

Geen opmerkingen:

Borms Van Severen Van Wilderode Verschaeve Dietsland